Italiensk fiskgryta med spagetti

Detta är en hitt åt både mamma (och pappa) och bebis. Många som uppskattat dette receptet!

ca 4 barnmatsburkar

70 g spagetti
150 g fiskfilé t ex sej eller torsk
½ purjolök eller lök
1 tomat
0,25-0,50 krm peppar
1/2 dl vatten
2 dl crème fraiche
basilika

Gör så här
1. Koka pastan.
2. Skär fisken i mindre bitar. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Skölj och tärna tomaten.
3. Lägg fisken i en traktörpanna och strö över peppar.
4. Häll på vattnet och lägg på purjolök och tomater.
5. Blanda creme fraichen med basilikan och klicka över den i grytan. Tillaga under lock 6-8 minuter.
6. Servera fiskgrytan med spagetti eller potatis

Rotfruktsgryta med korv

ca 6 portioner

1/2 kålrot (ca 300 g)
3 morötter (ca 300 g)
1 palsternacka (ca 100 g)
1 purjolök (ca 125 g)
ca 2 msk margarin
4-5 dl vatten
5 potatisar
400 g falu- eller grillkorv
1 dl klippt persilja

Skala rotfrukterna. Skär kålroten i sockerbits stora tärningar och morötterna i tjocka skivor. Strimla palsternackan. Snitta,skölj och skiva purjolöken. Bryn margarinet i en gryta och lägg i rotsakerna och purjolöken. Tillsätt vatten. Koka under lock 10-15 min, sänk värmen. Skär korven i bitar och lägg i grytan. Strö över 2 msk vetemjöl. Låt sjuda ca 5 min till. Grönsakerna skall vara mjuka. Strö över persiljan och smaka av.

En till pasta med broccoli och ostsås

2 dl grädde
2 dl riven ost
250 g broccolibuketter
1/2 krm peppar

Koka pastan och broccolibuketterna.
Koka under tiden upp grädden i en kastrull. Låt koka ett par minuter.
Ta kastrullen från plattan. Rör ner osten och låt den smälta.
Smälter inte osten ordentligt så värm lite till utan att såsen kokar (då kan den skära sig).
Lägg i de kokta broccolibuketterna.

Skinksås

100-200 gram kokt eller rökt skinka i skivor
Krossade tomater
Crème Fraiche
Lök
Champinjoner,
Kryddor:  vitlök, basilika, lite peppar
(majs)

Skiva skinkan, löken & champinjonerna. Låt ev. tomaterna rinna av i ett durkslag.
Stek löken LÄTT i smör när den är mjuk (ej färg) lägg i champinjoner, kryddor och skinka.
Slå på de krossade tomaterna, burken med crème fraiche (och ev majs). Koka en stund. Krydda ev. mer om det behövs.
Går utmärkt att mixa!
Servera med pasta (ris eller potatis).

Grönsaksbiffar

Från 8 månader

1 fint riven liten potatis
1-2 msk riven morot
½ msk gröna ärter
1/4 krm vitpeppar
1 äggula eller ½ ägg
margarin till stekning.

Blanda den rivna potatisen och moroten med ärter.
Rör ner ägget.
Peppra en aning.
Forma till biffar
stek biffarna lätt,2-3 min på varje sida.
Går att variera med t.ex. rotselleri, palsternacka (råvara efter tillgång), ägget håller samman det hela.

Ungersk paprikagryta

2 gula lökar
½-1 msk smör
1 msk paprikapulver
2½ dl vatten
1 burk krossade tomater
½ dl tomatpuré
ca 8 potatisar
2-3 paprikor
2 vitlöksklyftor
svartpeppar

Hacka löken grovt, fräs den mjuk i en gryta. Strö över paprikapulver och rör om. Tillsätt vatten, krossade tomater + tomatpuré. Skär potatisen i klyftor eller bitar. Skär paprikorna i bitar. Blanda ner potatis + paprika. Smaksätt med pressad vitlök. Koka under 20-30 min eller tills potatisen är mjuk. Krydda med svartpeppar

Makaronigryta

5-6 dl makaroner
200 gr köttfärs
2 gula lökar
1 bit morot
2 msk margarin
lite peppar
1 burk tomater
1/2 dl grädde
persilja el purjolök

Koka makaronerna enligt anvisningar på paketet.
Bryn köttfärs, hackad lök och finstrimlad morot. Krydda med peppar, rör ner grädden.
Blanda köttröran med makaronerna. Lägg till sist i avrunna tomater och rikligt med finklippt persilja el purjolök.

Fiskgratäng

ca 8-10 portioner

Fisk ca 400 gr (torsk, spätta eller liknande)
Frusna grönsaker tex. broccoli, majs, ärter
2,5 dl matlagningsgrädde
En burk krossade tomater
Persilja eller dill (eller annan god örtkrydda)
Smör


Smörj en ugnsfast form och sätt ugnen på 200 grader.
Lägg i fisken i formen och strö de frusna grönsakerna runt omkring.
Blanda tomaterna med grädden och örtkryddorna. Häll detta över fisken.
Täck med folie och låt stå i ugnen ca 40 minuter. Om fisken är frusen kan det ta längre tid.
Man kan också byta ut grönsakerna mot svamp eller purjolök tex.
Mixa tillsmå bebisar. Mosa med gaffel till bebisar som gillar lite mer bitar.
Servera med kokt potatis och lite extra fett.

Fiskbullar med dillsås

ca 6 djupfrysta fiskbullar (utan sås eller buljong)
2 dl grädde
1 msk vetemjöl
1 msk osaltat smör
1 msk djupfryst dill
1 1/2 dl djupfryst majs
3 potatisar
1 msk osaltat smör

Skala och koka potatisarna..
Smält smöret i en kastrull, rör ned mjöl och häll i grädden och dillen. Lägg i dom djupfrysta fiskbullarna och majs och låt koka ca 5 minuter. Mixa allt tillsammans med smör.

Makaronipudding

ca 8 portioner

4½ dl kokta makaroner
ca 300 g rökt skinka, korv eller köttrester
2 gula lökar eller 1 liten purjolök
1½-2 dl riven ost

Äggstanning:
3 ägg
4 dl standardmjölk
1 krm peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg de kokta makaronerna på smort ugnssäkert fat eller form. Skär skinka/korv i strimlor. Skala och hacka löken eller skölj och finstrimla purjolöken. Blanda de kokta makaronerna med kött, lök och riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk och peppar. Häll smeten över makaroniblandningen.
Grädda i mitten av ugnen tills puddingen har stelnat och fått vacker färg, på fat ca 30 minuter, i form ca 45 minuter.

Exotisk köttgryta

3 msk strimlat kött
1/4 äpple
1/2 banan
6 msk majs
1 dl mjölk
2 msk tomatpuré
1 msk smör

Skala och tärna frukten fint.
Strimla köttet i små bitar.
Fräs frukt, kött och majs med smöret i en kastrull, utan att ta färg.
Tillsätt mjölken och tomatpurén och låt puttra ihop.
Tillsätt eventuellt mer vätska.
Servera med ris eller pasta.

Äggröra

1 ägg
1 ½ msk standardmjölk
1 tsk margarin

Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Sätt kastrullen på svag värme och rör försiktigt mot botten tills äggsmeten blivit krämig.

Laxpudding på ris

200 g färsk eller frusen laxfilé
1½ dl risgryn
½ liter mjölk
½ liter vatten
2 ägg
riven ost

(Tina ev. frusen lax)
 Koka upp vattnet, häll i risgrynen och låt dem sakta koka tills det mesta av vattnet kokat in. Späd med mjölk då och då och låt grynen koka tills de är färdiga (15-18 min.).
Skär laxen i tärningar. Blanda ris, ägg och lax. Krydda smeten och slå den i i en smord eldfast form. Grädda puddingen i god ugnsvärme, 250o, i ca 30 min. Strö på litet riven ost efter 15-20 min. Mixa till önskad konsistens och servera puddingen med skirat smör.

Vegetarisk linsgryta

ca 2 stora barnmatsburkar

½dl gröna linser(=1½dl kokta)
2 potatisar
1 morot
2 cm purjolök
tomatpuré
paprikapulver

*Koka linserna i 1½dl vatten 20min.
Skala och finhacka potatis, morot, purjo, fräs i kastrull i lite margarin, spä med vatten och låt det puttra på tills det mjuknat. Blanda ner de kokta linserna, smaksätt med tomatpuré' och paprika,
Mixa, tillsätt ev. mer vatten.

Frikadeller

100g nöt- eller lammfärs
½ msk ströbröd
½ dl mjölk
½ msk potatismjöl
(Om man använder lammfärs är det gott med ca ½ tsk torkad mynta i smeten)
Vitpeppar efter tycke

Låt ströbrödet svälla i mjölken ca 10 min. Tillsätt färs och potatismjöl och rör till en smidig smet. Forma små frikadeller.
Koka upp vatten eller buljong, ca ½ liter. Sjud frikadellerna i omgångar, de flyter upp när de är klara, efter ca 10 minuter.
Äts mosade med t.ex. potatis- och grönsakspuré och kanske lite vit sås

Pasta med broccoli och ostsås

Broccoli
Vatten
Gräslök
Basilika
Vitlöksklyfta
Spagetti eller risoni

Vitsås:
½ msk margarin
½ msk vetemjöl
1 dl grönsaksspad och/eller mjölk
Ost
Vitpeppar


Täck broccoli med vatten, smaksätt med gräslök och basilika samt en vitlöksklyfta och låt det koka upp. Häll i Risoni (eller annan pasta) och låt koka tills pastan är klar och broccolin mjuk. Gör under tiden den vita såsen.

Smält fett i en kastrull. Rör ned mjölet.
Späd med vätskan under omrörning.
Låt koka 5 min
Smaksätt med ost och lite vitpeppar.

Mixa pasta o broccoli till önskad konsistens och blanda sedan i ostsåsen. Snabbt och lätt!

RSS 2.0