Bebisens första tårta
Botten: 4 ägg 1,5 dl strösocker 1,5 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver - Till formen: smör och ströbröd - Öronen: ca 2/3 av en rulltårta, (baka själv eller köp) . | Fyllning: ca 0,5 dl mjölk eller saft 1-2 bananer 1 burk fruktpuré (barnmat) 100 g färskost (med apelsinsmak) 1 tsk vaniljsocker (lite socker) |
Till garnering: 1 burk mangopuré (barnmat) 1 burk aprikospuré (barnmat) 100 g färskost (med apelsinsmak) ca 1,5-2 dl florsocker | Till dekorering: lakritsband eller lakrtismatta en lakritsbåt 2 små chockladbollar eller lakritsbollar |
GÖR SÅ HÄR: Baka en vanlig sockerkaksbotten eller köp en botten.
Sockerkaksbotten: Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör i smeten. Häll smeten i smörad och bröad form. Grädda kakan i 175°C varm ugn på nedersta falsen tills ytan har fått färg och kakan är torr inuti (i ca 30-45 min). Låt svalna.Dela tårtbottnen i två delar. Skeda mjölk eller saft över båda delar. Blanda fyllningen och bred den över den ena delen. Lägg över tunna bananskivor. Lägg på den andra botten. Skär rulltårtan i två skivor som är lika tjocka som tårtan. Skär ut den nedersta delen av skivan och lägg öronen på sina platser.
Lägg öronen på sina platser som på bilden | Blanda samman garneringen. | Häll garneringen över tårtan och jämna till ytan. |
Garnering är lätt att breda ut för den får rinna på tårtfatet. På så sätt ser garnering ut som rinnande honung, och en sådan tårta skulle Nalle Puh älska!
. | Nu kan du dekorera tårtan. Klipp till ögonbryn, nos och mun av lakritsband eller lakritsmatta. Ta först en tallrik och lägg på den alla delar av ansiktet. Lägg en lakritsbåt i mitten, forma nosen av en lakritsband över lakritsbåten och lägg ögonen på båda sidor. När ansiktet på tallriken ser fin ut, lägg det på tårtan på samma sätt. Du kan skriva ut den här bilden och använda den som mall. Lakrits färgar inte mycket så den här tårtan kan förberedas i god tid och förvaras i kylskåp. |
Potatiskringlor
100 g smör
1 1/2 riven kokt kall potatis
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Rör smöret smidigt, tillsätt övriga ingredienser, arbeta ihop degen. Rulla smala längder, dela dem i 15 cm långa bitar och forma till kringlor (eller hjärtan, eller vadsomhelst…). Garnera med pärlsocker eller sesamfrön eller något annat. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 10 min.
Fattiga riddare för små barn
1 skiva vitt bröd
1 ägg
1 dl mjölk
Lite osaltat smör
kanel
Vispa ihop ägg, mjölk och kanel. Skär bort kanterna från brödskivan och skär den
diagonalt i två delar.
Doppa brödskivan i äggblandningen och stek försiktigt i smör i en teflonpanna
tills den fått lite färg på båda sidorna, skivan ska inte få någon stekyta.
Servera med äppelmos eller mosad banan.
Kyckling med grönt mos
1 st kycklingfilé
3 st potatisar
½ dl grönkål, fryst finhackad eller broccoli
lite mjölk
1 msk margarin
Koka kycklingfilén. Ta fram några bitar finhackad fryst grönkål eller broccoli. Skala och koka
3 potatisar. Tillsätt mjölk och fett. Mosa ordentligt och blanda ner grönkålen/broccolin.
Mixa kycklingfilén eller skär den i små bitar och servera med potatis- och
moset
Italiensk fiskgryta med spagetti
ca 4 barnmatsburkar
70 g spagetti
150 g fiskfilé t ex sej eller torsk
½ purjolök eller lök
1 tomat
0,25-0,50 krm peppar
1/2 dl vatten
2 dl crème fraiche
basilika
Gör så här
1. Koka pastan.
2. Skär fisken i mindre bitar. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Skölj och tärna tomaten.
3. Lägg fisken i en traktörpanna och strö över peppar.
4. Häll på vattnet och lägg på purjolök och tomater.
5. Blanda creme fraichen med basilikan och klicka över den i grytan. Tillaga under lock 6-8 minuter.
6. Servera fiskgrytan med spagetti eller potatis
Rotfruktsgryta med korv
1/2 kålrot (ca 300 g)
3 morötter (ca 300 g)
1 palsternacka (ca 100 g)
1 purjolök (ca 125 g)
ca 2 msk margarin
4-5 dl vatten
5 potatisar
400 g falu- eller grillkorv
1 dl klippt persilja
Skala rotfrukterna. Skär kålroten i sockerbits stora tärningar och morötterna i tjocka skivor. Strimla palsternackan. Snitta,skölj och skiva purjolöken. Bryn margarinet i en gryta och lägg i rotsakerna och purjolöken. Tillsätt vatten. Koka under lock 10-15 min, sänk värmen. Skär korven i bitar och lägg i grytan. Strö över 2 msk vetemjöl. Låt sjuda ca 5 min till. Grönsakerna skall vara mjuka. Strö över persiljan och smaka av.
En till pasta med broccoli och ostsås
2 dl riven ost
250 g broccolibuketter
1/2 krm peppar
Koka pastan och broccolibuketterna.
Koka under tiden upp grädden i en kastrull. Låt koka ett par minuter.
Ta kastrullen från plattan. Rör ner osten och låt den smälta.
Smälter inte osten ordentligt så värm lite till utan att såsen kokar (då kan den skära sig).
Lägg i de kokta broccolibuketterna.
Skinksås
Krossade tomater
Crème Fraiche
Lök
Champinjoner,
Kryddor: vitlök, basilika, lite peppar
(majs)
Skiva skinkan, löken & champinjonerna. Låt ev. tomaterna rinna av i ett durkslag.
Stek löken LÄTT i smör när den är mjuk (ej färg) lägg i champinjoner, kryddor och skinka.
Slå på de krossade tomaterna, burken med crème fraiche (och ev majs). Koka en stund. Krydda ev. mer om det behövs.
Går utmärkt att mixa!
Servera med pasta (ris eller potatis).
Grönsaksbiffar
1 fint riven liten potatis
1-2 msk riven morot
½ msk gröna ärter
1/4 krm vitpeppar
1 äggula eller ½ ägg
margarin till stekning.
Blanda den rivna potatisen och moroten med ärter.
Rör ner ägget.
Peppra en aning.
Forma till biffar
stek biffarna lätt,2-3 min på varje sida.
Går att variera med t.ex. rotselleri, palsternacka (råvara efter tillgång), ägget håller samman det hela.
Ungersk paprikagryta
½-1 msk smör
1 msk paprikapulver
2½ dl vatten
1 burk krossade tomater
½ dl tomatpuré
ca 8 potatisar
2-3 paprikor
2 vitlöksklyftor
svartpeppar
Hacka löken grovt, fräs den mjuk i en gryta. Strö över paprikapulver och rör om. Tillsätt vatten, krossade tomater + tomatpuré. Skär potatisen i klyftor eller bitar. Skär paprikorna i bitar. Blanda ner potatis + paprika. Smaksätt med pressad vitlök. Koka under 20-30 min eller tills potatisen är mjuk. Krydda med svartpeppar
Makaronigryta
200 gr köttfärs
2 gula lökar
1 bit morot
2 msk margarin
lite peppar
1 burk tomater
1/2 dl grädde
persilja el purjolök
Koka makaronerna enligt anvisningar på paketet.
Bryn köttfärs, hackad lök och finstrimlad morot. Krydda med peppar, rör ner grädden.
Blanda köttröran med makaronerna. Lägg till sist i avrunna tomater och rikligt med finklippt persilja el purjolök.
Fiskgratäng
Fisk ca 400 gr (torsk, spätta eller liknande)
Frusna grönsaker tex. broccoli, majs, ärter
2,5 dl matlagningsgrädde
En burk krossade tomater
Persilja eller dill (eller annan god örtkrydda)
Smör
Smörj en ugnsfast form och sätt ugnen på 200 grader.
Lägg i fisken i formen och strö de frusna grönsakerna runt omkring.
Blanda tomaterna med grädden och örtkryddorna. Häll detta över fisken.
Täck med folie och låt stå i ugnen ca 40 minuter. Om fisken är frusen kan det ta längre tid.
Man kan också byta ut grönsakerna mot svamp eller purjolök tex.
Mixa tillsmå bebisar. Mosa med gaffel till bebisar som gillar lite mer bitar.
Servera med kokt potatis och lite extra fett.
Fiskbullar med dillsås
2 dl grädde
1 msk vetemjöl
1 msk osaltat smör
1 msk djupfryst dill
1 1/2 dl djupfryst majs
3 potatisar
1 msk osaltat smör
Skala och koka potatisarna..
Smält smöret i en kastrull, rör ned mjöl och häll i grädden och dillen. Lägg i dom djupfrysta fiskbullarna och majs och låt koka ca 5 minuter. Mixa allt tillsammans med smör.
Makaronipudding
4½ dl kokta makaroner
ca 300 g rökt skinka, korv eller köttrester
2 gula lökar eller 1 liten purjolök
1½-2 dl riven ost
Äggstanning:
3 ägg
4 dl standardmjölk
1 krm peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg de kokta makaronerna på smort ugnssäkert fat eller form. Skär skinka/korv i strimlor. Skala och hacka löken eller skölj och finstrimla purjolöken. Blanda de kokta makaronerna med kött, lök och riven ost. Vispa ihop ägg, mjölk och peppar. Häll smeten över makaroniblandningen.
Grädda i mitten av ugnen tills puddingen har stelnat och fått vacker färg, på fat ca 30 minuter, i form ca 45 minuter.
Exotisk köttgryta
1/4 äpple
1/2 banan
6 msk majs
1 dl mjölk
2 msk tomatpuré
1 msk smör
Skala och tärna frukten fint.
Strimla köttet i små bitar.
Fräs frukt, kött och majs med smöret i en kastrull, utan att ta färg.
Tillsätt mjölken och tomatpurén och låt puttra ihop.
Tillsätt eventuellt mer vätska.
Servera med ris eller pasta.