Linsgryta

½ lök
100g morötter
20 g celeri
50g röda linser
200g sötpotatis
4 dl buljong
Färsk koriander
Kummin


skala och hacka löken, morötterna, celerin och bryn ca 5 min i olja. Tillsatt röda linser (tvättade) och hackad sötpotatis. Tillsätt buljong (helst osaltad) och koka upp. Sjud under svag värme i 20 minuter, tillsätt lite färsk koriander och kummin och smaka av.

Gröna Böngrytan

Kokt ris
Kokta Sommargrönsaker (fryst blandning, morot, gröna bönor, blomkål, ärtor)
Kokta kidneybönor
En klick smör
Ett par msk kallpressad rapsolja
Lite grädde
Paprikapulver

Vegetarisk "sommarrätt"

Ca 5 dl "sommargrönsaker" (frysta, blomkål, morötter, ärtor och gröna bönor)
2 dl röda linser
1 banan

Koka grönsakerna + linserna.
Mosa en banan

Blanda (mixa) ihop och smaksätt med curry och lite flytande margarin.

Bäbis-chili con carne

250 g nötfärs
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1/4 kött eller kalvbuljong
Vitpeppar
Svartpeppar
(lite socker)
pytte lite cayennepeppar
1 liten burk bönor

Stek köttfärsen i en klick margarin, tillsätt finhackad lök samt en pressad vitlöksklyfta. Häll i krossade tomaterna samt kött/kalvbuljongen.Krydda med svart och vitpeppar. (Häll i ett par teskedar socker) samt ett par "stänk" cayennepeppar. Låt koka ca 30 minuter. Tillsätt sedan bönor. Mixa eller mosa!

Enkel köttfärsrätt

250 g färs (bland eller nöt)
ca 1 dl (fin)hackad svamp, kantarell eller champinjon
Lite soya
Vitpeppar
1-2 dl grädde
Margarin

Bryn färsen på låg värme i lite margarin. När den är halvklar lägg i svampen. Låt detta koka tills allt vatten kokt bort. Häll på soya (ca 2 msk) och grädde. Koka lite till så att grädden tjocknar en aning.

Serveras med ris.

Wallenbergare

ca 3 portioner

50 gram färs
2 potatisar
1 dl ärtor
½ dl vatten
2 msk grädde

Skala och tärna potatisen. Lägg potatisen, färsen och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Koka alltihop under lock tills potatisen känns mjuk, ca 10 minuter. Häll på grädden och låt puttra någon minut till. Mixa eller mosa till önskad konsistens. Ringla över lite olja eller en klick vegetabiliskt margarin vid servering.

Basilikakryddad laxfilé i ugn

ca 5 portioner

1 skinn- och benfri laxfilé
lite rapsolja
några msk naturell creme fraiche
1 tomat
lite basilika

Lägg laxfilén i en ungsform. Ringla över lite rapsolja. Klicka ut några msk creme fraiche på laxen. Skär tomaterna i små små bitar och strö över lite basilika. Ungsbaka på 200 grader 20-25 minuter. När laxen är färdig går det finfint att mosa den med gaffel. Servera med kokt potatis och några droppar citron.

Therese egna kycklingfärs gryta

Ca 12 stora barnmatsburkar

500g kycklingfärs
3 dl grädde
1½-2 dl vatten
2 dl passerade tomater
½ squash
morötter
blomkål
1-2 paprikor
1-2 tomater
5-6 potatisar
2-3 palsternackor
Timjan
Vitpeppar
(potatismjöl)

Hacka squash, morötter, blomkål, paprikor och tomater. Lägg i det tillsammans med grädden, vattnet och passarade tomaterna i en kastrull. Låt puttra ca 15-20 min. Under tiden så skala och skiva palsternackor och potatis och koka dom i en separat kastrull tills dom är klara. Tillsätt potatismjöl i kycklingfärs grytan om du vill ha en fastare sås och tillsätt  kryddorna . Mixa eller mosa!

Lax i tomat- och dillsås

1 laxfilé
svartpeppar
basilika
1 dm purjolök
½ dl grädde + 1-2 dl vatten
tomatpuré
dill
2-3 potatisar

Krydda laxfilén med basilika och lite svartpeppar och stek den i lagom varm panna. Lägg lock på så att den blir klar inuti. Vänd ofta!

Gör såsen så här: Blanda vatten, tomatpure och grädde och lägg i lök och kryddor. Koka upp och red ev av såsen med mjöl om du vill ha den lite tjockare. Mixa med potatis!

Köttbullar

½ dl havregryn
1 dl vatten
400 g köttfärs
1 ägg
1-2 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
5-6 kvistar hackad persilja
½ gul väl hackad/riven lök (ska vara små bitar)

Låt havregrynen svälla i vattnet i 10 min! Häll i resten av ingredienserna och blanda allt väl. Låt stå en stund innan du rullar köttbullarna. Stek dem i smör och servera tillsammans med makaronerna! Mosa eller mixa!

Blomkålskassler med ananas

2 skivor kassler (2 cm)
1/4 blomkålshuvud
2 potatisar
2 ananasringar + 1 dl juice
1 liten rödlök
vitpeppar
1 dl hackad persilja
2 tsk rapsolja

Skär potatis och blomkål i lagom stora bitar och koka i vatten, juice, olja, kryddor och lök i ca 10 min. Lägg i kasslern och ananasen och koka i 5-10 min till.
Mixa till önskad konsistens!

En exotisk kycklinggryta till

Kyckling
lök
nudlar
kokosmjölk
curry
banan

Koka kyckling och lök i kokosmjölk. Krydda med lite curry.
Gör vid nudlarna vid sidan om (eller lägg i dom i grytan direkt om du vill det).
Lägg nudlarna + banan i kycklingblandningen och mixa till önskad konsistens.

Paprikakyckling i kokosmjölk

En liten kycklingfilé
Lite purjolök
Några broccolibuketter
1 liten morot
½ röd paprika
1 burk kokosmjölk
Paprikapulver
Svartpeppar
Olja

Ris eller couscous

Grönsaker skivas och kokas i mjölken ca 5 min, tillsätt kryddorna. Ta upp grönsakerna och koka sedan kycklingbitarna i mjölken. När kycklingen är kokt häll ner alla grönsakerna igen och koka upp. Mixa till önskad konsistens tillsammans med ris eller couscous.

Mango madness

mango
äpple
banan
kardemumma (eller kanel)

koka äpple och mango tills det är mjukt.
ha i kardemumman medans det kokar.
sila av vattnet. (spara! kan användas till "bäbissaft")
Mosa eller mixa frukten med lite banan

Äppelkräm

1 äpple
1 dl vatten
1 tsk potatismjöl

Äpplet delas i bitar och får koka mjukt i vattnet.
Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten och rör ner i "äppelkoket". Låt puttra en liten stund.
Servera som den är eller med lite mjölk.

Enkel pastasås

1/2 zuccini,
1 paprika,
morot,
500 g krossade tomater,
basilika,
oregano,
makaroner,
lite grädde/matlagningsgrädde,
några skivor skinka eller kassler

Hacka grönsakerna fint, riv moroten och låt allt fräsa i flytande margarin/smör tills det blir lite mjukt. Tillsätt burktomater, låt puttra. Krydda med lite basilika och oregano. Tillsätt strimlad skinka. Koka makaroner separat.

När grönsakerna är mjuka så blanda ner makaroner och grädde. Mixa om du vill ha finare konsistens. MUMS!

Vit grundsås


4-6 barnportioner


½ msk margarin
½ msk vetemjöl
1 dl grönsaksspad och/eller mjölk

Smält fett i en kastrull. Rör ned mjölet.
Späd med vätskan under omrörning.
Låt koka 5 min. Såsen kan smaksättas med tex persilja, dill, citron, ost..

Kyckling med squash och äpple

Ca 2-3 portioner

2 dl vatten
1 kycklingfilé (ca 150 g), i tärningar
1 potatis, skalad och tärnad
1 squash (150-180 g) i tärningar
1 äpple, skalat och tärnat
lite olja, tex rapsolja eller mjukt vegetabiliskt margarin


Koka upp vatten och lägg i alla ingredienser. Låt stå och koka försiktigt i ca 10 minuter under lock tills kycklingen är genomkokt. Tillsätt mer vätska vid behov och lite olja eller mjukt vegetabiliskt margarin. Mosa eller mixa maten tills konsistensen är lagom tjock.


Marockansk couscousgryta

Ca 2 portioner

½ dl blomkål eller broccoli
1 morot
½ dl gröna ärtor
Lite olja, tex rapsolja eller vegetabiliskt margarin
½ dl cous cous

Skala och tärna moroten. Dela blomkålen eller broccolin i mindre bitar. Lägg alla grönsaker i en kastrull och täck med 1½ dl vatten. Koka i 5-10 minuter tills alla bitar känns mjuka. Häll då i cous cousen och lägg på ett lock. När cous cousen svällt i 5 minuter är det bara att mixa eller mosa till lagom konsistens och sedan servera med lite olja eller margarin.

Mindre exotisk kycklinggryta

Kycklingfilé
Purjolök
Banan
Äpple
Mjölk och/eller matlagningsgrädde

Strimla kycklingfilén

bryn lite purjolök, banan och äpple i margarin/olja utan att det tar färg
Häll på mjölk och/eller matlagningsgrädde
Tillsätt kycklingen

Låt koka tills kycklingen är klar och grönsakerna/frukten är mjuk

Går utmärkt att mixa, då behövs mycket vätska

Större exotisk kycklinggryta

½ kyckling filé
¼ paprika
1 morot
liten bit lök
Tomat puré
Matlagningsgrädde
1/3 banan
½ kryddmått curry

Koka kyckling, morot, paprika och lök.
När kycklingen och moroten är genom kokta häll av det mesta av vattnet och tillsätt tomat puré lite matlagningsgrädde och lite curry efter smak, lite mindre än ½ kryddmått. Puttra en liten stund.
Mixa tillsammans med banan, servera tillsammans med pasta ris eller potatismos.


Bebislasange

ca 8 stora barnmatsburkar

ca 300 gr. köttfärs
1 lök
1 morot
1 liten klyfta vitlök
3/4 burk krossade tomater


Riv eller finhacka alla grönsaker, fräs tills det är mjukt på svag värme, fräs köttfärsen på svagvärme tills det är genomstekt.

vitsås:
ca 5 dl mjölk
ca 1 msk majzena + lite vatten
1 msk smör
lite tomtpuré
persilja


Värm mjölken med tomatpuré och smör, blanda i majzena och låt sjuda 2 minuter, samksätt med persilja om man vill.

Börja med sås i en ugnsform, varva sedan med lasagneplattor med sås och färs mellan i varje lager. Avsluta med sås och ost om du vill.

Kasslergryta med pasta

ca 6 stora barnmatsburkar

300g kassler
1 gul lök
1-2 paprikor
1 pkt grädde
2 msk timjan
2 portioner pasta

Koka allt tills det blir mjukt (pastan för sig).

Mixa till lagom konsistens.

Havreblandning

ca 4 stora burkar

2 päron
2 äpplen
1½ dl havregryn
kanel

koka äpplen och päron tills de mjuknat, mixa.
 lägg havregrynen i blöt ca 10 min innan du blandar med frukten. krydda med lite kanel.

Pasta med tonfisksås

1 klick smör
½ purjolök
1 gul eller orang paprika
Paprikapulver
Vitlökspulver
1-2 burkar tonfisk i vatten
½-1 förp passerade tomater
Svartpeppar


Sätt på pasta vatten!
Hacka purjolöken och paprikorna och fräs dom tillsammans med smörettills de fått lite färg. Tillsätt paprikapulver och vitlökspuver. Häll av vattnet från tonfisken och häll i tonfiskem tillsammans med purjolöken och paprikorna. Tillsätt passerade tomater och krydda med svart peppar. Låt koka en lite stund. Serveras med pasta. Men ris och potatis går oxå bra!

Köttfärsgryta med zuccini på två vis

Nötfärs
Krossade tomater
Majs
Lök
Morot
Zuccini
Svartpeppar

Koka ihop allting. Krydda med svartpeppar. Servera med ris. Mixa eventuellt beroende på barnets ålder.

För en lite roligare gryta; tillsätt creme fraiche och champinjoner

Köttfärssås

1 msk hackad gul lök
1 burk krossade tomater
2 hg köttfärs
2 grovrivna morötter
1 dl risini (pasta som är som risgryn
2-3 msk olja
vitpeppar
örtkryddor
ex basilika, oregano eller timjan

Koka alltihop tills det är klart, späd ev med lite vatten (akta så det inte bränner fast i kastrullen). Tillsätt örtkyrddorna på slutet. Mixa eventuellt.

Korvstroganoff

400g falukorv (eller frukostkorv, grillkorv)
1 gul lök
1-2 msk margarin
1½ msk vetemjöl
1dl vatten
1-1½ msk tomatpuré
½ tsk dragon
½ krm peppar
1½ dl mjölk
hackad persilja


Skär falukorven i tärningar eller strimlor. Skala o hacka löken. Bryn korv och lök i margarinet i en kastrull. Strö över mjölet och rör om. Späd med vattnet. Sänk värmen och rör om i kastrullen. Tillsätt tomatpuré, dragon och peppar. Rör om. Häll i mjölk, rör om och koka på svag värme i ca 5 minuter med locket på. Strö ev över persilja. Servera med kokt ris, spaghetti, makariner eller kokt potatis och kokta grönsaker.

Fiskpanna med tomater och persilja

2 potatisar
150 g torskfilé, hoki eller sej
½ gul lök eller purjolök
0,75 dl vatten
0,25 krm peppar
1 tomat
2 msk smör

(passerade tomater)


Gör så här
Skala och skär potatisen i tunna skivor. Skala och skiva löken. Lägg potatis och lök i en traktörpanna och häll på vatten (och ev lite passerade tomater). Krydda med peppar. Låt koka under lock ca 10 minuter. Skär fisken i mindre bitar. Skölj och skiva tomaterna. Lägg fisken på potatisen och löken. Fördela tomatskivorna ovanpå. Droppa över smör. Låt koka ytterligare 6-8 minuter under lock.

Fiskgryta

gul lök el. purjolök
potatis
morot
palsternacka
krossadetomater
vitpeppar
150g fisk tex torsk, sej

Koka allt furutom fisken (10-15min) och tillsätt ngn dl vatten.

Lägg i fisken (150g) skuren i bitar och koka ca 12 min till.

Majsplättar

ca 6 portioner (beroende på hur mycket barnet äter)

1 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 msk olja eller smör
2 dl majs


Mixa majsen, blanda ihop alla ingredienser och stek i smör i plättlagg.

Välkommen till min nya blogg!

Här samlar jag mina barnmatsrecept som ni kan ta del av! Finns olika kategorier att välja bland! All barnmat är från 6 månader om inget annat anges!

RSS 2.0